top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

Pregatirea pentru inceperea cresei sau gradinitei

Cand nu stii la ce sa te astepti, inceputul cresei sau al gradinitei poate fi destul de infricosator.


Pentru ca puiutul tau te are pe tine ca si reper, cand nelinistea ta este mare, si a lui se va amplifica. Vad adesea, in gradinitele ale caror consilier educational sunt, momente in care parintii ingreuneaza acomodarea, pentru ca nu stiu exact ce sa faca si nu stiu cum sa interpreteze reactiile copiilor.


Tocmai de aceea am conceput un workshop si cateva materiale care sa aduca mai multa liniste si claritate parintilor. Depinde in mare masura de noi sa ne bucuram de acest nou inceput si sa-l ransformam intr-o experienta fericita pentru copiii nostri! Pentru inceput, iata cateva idei creionate simplu, pe care le vom dezvolta la workshop, dar care sunt baza de pornire la drum pentru fiecare parinte in parte.


Cum sa facilitezi acomodarea:


Cand stiu la ce sa se astepte, copiii se simt mai confortabil. Inainte de a incepe gradi, treceti impreuna pe langa gradinite unde puiutul tau poate vedea alti copii distrandu-se.


Acomodarea la noua rutina

Inainte de inceperea gradinitei, este important sa stabilim un program asemanator cu cel pe care copilul il va avea dupa inceperea gradinitei. Altfel, bulversarea orelor de somn si de masa va ingreuna acomodarea!


Acomodarea la noul mediu

Descrierea succinta dar cu acuratete a mediului, a rutinelor, a persoanelor care il vor îngriji, il vor ajuta pe puiutul tau sa se familiarizeze cu ideea de gradi sau cresa.

Vizitati gradinita impreuna, faceti cunostinta cu educatoarea, mergeti sa explorati locul de joaca, dormitorul sau alte spatii pe care vi se permite sa le vedeti. Cand are ocazia sa se familiarizeze cu noul spatiu in prezenta nostra, puiuțul se va simți mai linistit.


Adesea parintii sunt rugati sa nu intre in grupe, pentru ca intrarea unor noi persoane in grupa schimba intreaga dinamica a activitatii, iar copiii din grupele de cresa isi amintesc de proprii parinti si incep sa planga. E important sa tinem cont de aceste lucruri cand mergem in vizita.


Ajuta sa povestim cu entuziasm despre gradinita, fara sa exageram sau sa mintim: „Acolo vei fi tot timpul vesel si fericit” e un neadevar pe care copilul il descopera in curand, insa spunand „La gradi iti vei face prieteni noi, veți avea multe activitati distractive. Cred ca o sa-ti placa mult sa te joci acolo cu plastilina! (o activitate care stim ca ii place)putem sa ii oferim ceva ce sa anticipeze cu bucurie.


Cu drag, Alexandra


Recent Posts

See All
bottom of page