top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

Draga mama, draga tata

Draga mami, de ce eviti sa-mi spui "ajunge", "stop", "e nevoie sa te opresti", "nu"? Draga tati, atunci cand NU imi spui NU, pe cine protejezi de fapt?


Te protejezi pe tine, pentru ca:


- nu știi cum sa faci fata frustrarii, dezamagirii si tristetii mele - e firesc, daca nici tie nu ti-a fost nimeni alaturi in aceste emotii neplacute! - emotiile mele neplacute le declanseaza pe ale tale si vrei sa ma aperi. - poate cei care te-au crescut au reactionat oprindu-te autoritar din ceea ce simti, iar fiindu-ti frica, mintea ta a invatat ca emotiile in sine sunt infricosatoare! - poate ai avut parinti autoritatri si ti-ai promis ca vei face lucrurile altfel, ca sa simt toata iubirea ta! - poate ai primit la randul tau totul, ca sa nu “suferi”... cat iti e de usor acum sa iti gestionezi emotiile neplacute, impulsurile, chiar furia? - iti e teama ca nu te voi mai iubi... sau sa nu fii tu “cel rau”? - crezi ca sufar?

* Stiai ca eu ma simt mai in siguranta cand esti ferma si blanda? * Stiai ca te voi iubi chiar mai mult daca stii sa-mi spui “stop!”? * Stiai ca cel mai bun mod sa ma aperi e sa ma inveti cum sa fac fata? * Stiai ca emotiile sunt doar emotii si nu ne pot face rau decat daca nu stim cum sa le traim? * Stiai ca nu am cum sa invat sa infrunt emotiile neplacute daca tu nu mi le aduci in cale? * Iti poti imagina ce soc va fi lumea pentru mine, daca nu am apucat sa traiesc frustrarea, dezamagirea, chiar pierderea alaturi de tine? * Stiai ca atunci cand imi spui NU, invat sa imi spun NU singur, si ca asta ma va face si sa pot sa te ascult mai bine, dar si sa-mi pot urma visele indraznete in viitor, pentru ca nu voi ceda la fiecare "pofta"? * Stiai ca suferinta impartasita e pe jumatate trecuta? * Stiai ca locul cel mai bun in care eu pot invata cum sa fac fata suferintei e in siguranta bratelor tale? ... si ca voi duce aceasta lectie cu mine pentru totdeuna? * Stiai ca deja familia noastra e mult diferita fata de cea in care ai crescut, asadar cand iti e teama sa nu fii prea "autoritara", asemeni mamei tale, imagineaza-ti ca, spre deosebire de ea, tu nu ridici tonul al mine crezand ca asa se face educatie, ci pentru ca inca nu ai invatat cum altfel sa faci! * Stiai ca plansul nu inseamna doar suferinta, ci si simpla “neplacere”?


Cea mai buna protectie pe care mi-o poti oferi e sa ma inveti cum sa trec prin emotiile care se nasc in mine atunci cand imi spui “NU”!


Chiar daca nu pare pe moment, si poate chiar iti spun sau fac lucruri care te ranesc, daca ma ajuti sa invat sa-mi controlez comportamentele si sa-mi gestionez emotiile iar si iar, iti voi fi recunoscator toata viata! Si nu doar eu, ci si prietenii mei, iubita mea/sotul meu, nepotii tai!


Hai sa invatam impreuna cum sa facem fata emotiilor neplacute! Ajuta-ma ca atunci cand voi creste, lumea si limitele ei sa nu fie un soc pentru mine, un val care sa ma loveasca din plin, pentru ca nu am avut ocazia sa intalnesc limitele si sa-mi traiesc supararea in siguranta bratelor tale!


Cu drag,

Eu


bottom of page