top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

De ce fac copiii crize de furie?

In clipa in care nu se intampla ce doresc, cum doresc sau cand doresc, copiii se revolta!

Tu ce parere ai despre acest comportament? Si cum reactionezi? Unele mituri spun ca: - l-ai rasfatat - trebuie sa il ignori - trebuie sa ii dai ceea ce a cerut cat de des e posibil - trebuie sa ...


In jurul varstei de +/- 9 luni, copiii incep sa isi faca auzita vocea, cand vine vorba despre ceva ce nu le convine ... de la clasicul arcuit pe spate, cand nu le dam telecomanda sau telefonul, la momentul in care se trantesc pe jos sau ne lovesc ...


Dar care este adevarul? De ce atunci cand facem toate lucrurile de mai sus crizele continua? Si daca reactionam autoritar/agresiv - de ce se opresc din criza de furie si „sunt cuminti" ? De ce e acesta un lucru rau pentru dezvoltarea lor? Si ce ar trebui sa facem in loc de ce ne spun miturile?


Stiai ca:


La varsta tantrumurilor creierul copiilor nu este inca suficient dezvoltat pentru a face fata emotiilor puternice?


Ne putem imagina creierul asemenea unei case cu doua etaje: la parter avem emotiile si la etaj locuiește ratiunea? Etajul rational se construieste mai lent si intr-un timp mai indelungat, de aceea copiilor le este atat de greu sa astepte.


Micutii nostri au nevoie de noi pentru a-i ajuta sa proceseze emotiile puternice astfel incat la un moment dat sa poata face asta pe cont propriu? Daca nu ii ajutam in primii ani de viata, ei nu vor invata niciodata sa le gestioneze in mod sanatos.


Atunci cand reusim sa fim alaturi de copiii nostri de suficiente ori in suficient de multe situatii in care ei sunt coplesiti de emotii puternice, ii ajutam sa invete cum pot urca de la etajul emotional la cel rational?


De fiecare data cand suntem alaturi de copiii nostri in emotiile puternice pe care le simt, pe moment ii ajutam sa le regleze, iar pe termen lung, in creierul lor se intareste legatura neuronala care ii ajuta mai tarziu sa isi regleze singuri emotiile si astfel frecventa si intensitatea crizelor de furie va scadea.



0 comments
bottom of page